085 - 0656763 info@ictaa.nl


 
CCSP Preparation Course
Niveau
MBO/HBO
Tijdsduur
5 dagen
 
Lesvorm
Klassikaal
 
Startdatum
Nog geen datum gepland
 
Plaats
Nog niet bekend
 
Inschrijven is eenvoudig en snel geregeld

Introductie
Deze cursus bereidt u voor op het internationale Certified Cloud Security Professional (CCSP) examen van ISC2.

Tijdens deze CCSP (Certified Cloud Security Professional) -cursus wordt u opgeleid tot een breed onderlegde specialist op het gebied van informatiebeveiliging in de context van cloud-oplossingen zoals SAAS, PAAS en IAAS. Na afronding van de cursus heeft u een gedegen kennis van de 6 CCSP-domeinen en kunt u deze in de praktijk toepassen, zodat u goed voorbereid aan het CCSP?-examen van (ISC)2 kunt deelnemen.

Door de enorme toename van cloud-computing (Microsoft Azure, Amazon Web Services, Google Cloud Platform), recente ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving (GDPR, AVG, Cloud Act) en overige initiatieven (GAIA-X) is de behoefte aan Cloud Security-specialisten groot. Deze behoefte zal met zekerheid in de komende jaren alleen maar groter worden. Met een CCSP-certificering op zak kunt u aantonen dat u een van die specialisten bent en vergroot u uw loopbaanperspectief.

De Certified Cloud Security Professional (CCSP) bestaat uit vijf klassikale cursusdagen waarin theorie wordt afgewisseld met praktijkcasussen en oefenvragen. Er wordt uitgebreid ingegaan op ieder domein, zodat u voldoende tijd heeft uzelf de stof eigen te maken. Op de laatste lesdag krijgt u een uitgebreid CCSP-proefexamen dat uiteraard ook nabesproken wordt. Er wordt specifiek aandacht gegeven aan de Nederlandse situatie.

Doelgroep

De CCSP-training is bedoeld voor:
 • Enterprise Architecten
 • Security Administrators
 • Systems Engineers
 • Security Architecten
 • Security Consultants
 • Security Engineers
 • Security Managers
 • Systems Architecten

Voorkennis

Voor deze training wordt vooraf geen specifieke security kennis vereist. Het niveau van deze cursus is mbo/hbo. Kandidaten die reeds CISSP hebben gedaan zullen enige overlap signaleren. Is dit een geheel nieuw vakgebied voor u, dan raden wij aan om eerst enkele foundation level cursussen te volgen: Basiskennis van informatiebeveiliging wordt aangeraden. Beschikt u hier nog niet over, dan raden wij aan de Basiskennis informatiebeveiliging (Cursuscode C105) te volgen voorafgaand aan deze cursus. Daarnaast is het hebben van basiskennis over security techniek wenselijk.

Leerdoelen

 • U wilt uzelf op praktische wijze voorbereiden op het CCSP-examen.
 • U wilt niet alleen de theorie leren, u wilt de stof ook leren begrijpen.

Lesprogramma

De cursus bestaat uit zes modules verdeeld over vijf dagen. Iedere les duurt zeven uur.

 • Module 1 - Architectural Concepts and Design Requirements
 • Module 2 - Cloud Data Security
 • Module 3 - Cloud Platform and Infrastructure Security
 • Module 4 - Cloud Application Security
 • Module 5 - Operations Domain
 • Module 6 - Legal and Compliance
 • Proefexamen

Module 1 Architectural Concepts and Design Requirements
Na het voltooien van dit domein, begrijpt u de specifieke terminologie rond cloud computing en kunt u de verschillende rollen, kenmerken en technologieën rond cloud computing benoemen. Tevens kunt concepten zoals cloud computing-activiteiten, mogelijkheden, categorieën, modellen en aspecten beschrijven en design- en ontwerpprincipes voor veilige cloud computing identificeren. U kent criteria voor certificering van betrouwbare cloud services.

Module 2 - Cloud Data Security Na bestudering van dit domein kunt u de cloud data lifecycle beschrijven en implementatie van cloud data storage-architecturen. U leert strategieën voor beveiliging van cloud data en definieert implementatieprocessen voor data discovery en classificatie methodieken. U maakt kennis met relevante rechtsgebieden voor gegevens bescherming en digital rights management (DRM). U kunt het vereiste gegevens beleid omschrijven voor behoud, verwijdering, en archivering. En u bent in staat diverse data events en gerelateerde dreigingen te benoemen en weet hoe processen te ontwerpen voor auditeerbaarheid, traceerbaarheid en belegging van verantwoordelijkheden.

Module 3 Cloud Platform and Infrastructure Security
In dit domein leert u zowel de fysieke en de virtuele infrastructuur componenten kennen. U maakt kennis met het risico analyseproces voor cloud infrastructuren en u ontwikkelt een plan voor het verminderen van cloud specifieke risicos. U leert een security control plan op te stellen dat omvattend is voor zowel de fysieke en de virtuele omgevingen. U maakt kennis met disaster recovery (DR) en business continuity management (BCM) voor cloud systemen. en ontwikkelen, testen en uitvoeren van dat plan.

Module 4 Cloud Application Security
Dit domein introduceert u in het gebied van opleiding en awareness. U maakt gedegen kennis met de Software Design Lifecycle (SDLC) voor cloud omgevingen en u leert hoe eisen te omschrijven voor veilige Identity en Acces Management (IAM) oplossingen. U kunt de specifieke cloud applicatie-architectuur omschrijven en de stappen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat cloud software veilig is. Tevens identificeert u de nodige functionele en security testen voor software assurance. U kunbt het proces omschrijven voor verifiëren van veilige software, met inbegrip van application programming interfaces (APIs) en hoe om te gaan met supply chain management.

Module 5 Operations Domain
In dit domein duiken we diep in de technische en security concepten. U leert de specificaties voor het fysieke, logische en omgevingsontwerp van het datacenter en identificeer hoe de eisen daarvoor op te bouwen en implementeren. U bent in staat het proces voor uitvoeren van de fysieke infrastructuur op basis van de toegang, beveiliging en beschikbaarheid configuraties te beschrijven. U maakt gedegen kennis met het proces voor beheer van de fysieke infrastructuur met betrekking tot de toegang, bewaking, veiligheidscontroles, analyse en onderhoud. En u leert de eisen te beschrijven en te implementeren van de logische cloud infrastructuur. Tevens maakt u kennis met de ITIL beheersprocessen en het verzamelen van forensisch bewijs bij incidenten.

Module 6 Legal and Compliance
In dit domein maakt u uitgebreid kennis met wet-en regelgeving, verschillende juridische eisen en unieke risicos van de cloud-omgeving met betrekking. U kunt tegenstrijdige wetgeving benoemen, onderkent de juridische risicos, kent de controles en forensische behoeften bij rechtszaken. U onderkent mogelijke persoonlijke en data privacy-kwesties specifiek voor persoonlijke identificeerbare informatie binnen de cloud-omgeving. U kunt het proces omscrijven en ook methodieken en vereiste aanpassingen voor een audit binnen de cloud omgeving. U kent de verschillende soorten auditrapporten voor cloud gebaseerde omgevingen en ook de impact van verschillende geografische locaties en rechtsgebieden. U begrijpt de implicaties van cloud-to-enterprise risk management en begrijpt het belang van cloud contract ontwerp en beheer voor de uitbesteding van een cloud-omgeving. U kunt de juiste supply chain management processen omschrijven.

Proefexamen
De laatste lesdag wordt afgesloten met een uitgebreid Engels proefexamen, zodat u voor uzelf goed kunt beoordelen in hoeverre u al klaar bent voor het officiële examen.

Benodigdheden

Standaard ontvangt u het e-boek van het cursusmateriaal.
U heeft tijdens de les wel een laptop nodig om het cursusmateriaal te lezen en de oefentoets te maken.

Toets

Het (Engelstalige) CCSP examen is niet inbegrepen bij de cursus.
Slagingsgarantie: Behaalt u onverhoopt het CCSP-examen niet, dan mag u bij ons gratis de opleiding (of onderdelen hiervan) opnieuw volgen. U kunt kosteloos blijven deelnemen aan de examentrainingen en de lessen indien er plaatsen beschikbaar zijn.

Diversen

Bij de cursus zit het volgende inbegrepen:

 • (ISC)2 CCSP Certified Cloud Security Professional Official Study Guide)
 • Aanvullend cursusmateriaal (cursusslides, oefenvragen)
 • Proefexamen
 • Een heerlijke lunch


Er zijn nog geen ervaringen hierover gedeeld.
   


   


€ 3.450 
 • BTW: Prijs is exclusief BTW
 • Volledigheid prijs: Er zijn nog aanvullende kosten.
 • Annuleren: Kosteloos annuleren tot 4 weken voor de start van de cursus.

Incompany offerte aanvragen

Voertaal
Nederlands
Literatuur
Engels

Aantal plaatsen
12

Looptijd
5 dagen

Afronding
Certificaat van deelname van de ICT Academie Apeldoorn

Trefwoorden (tags)
Informatiebeveiliging Security ISC2 Cloud CCSP

Cursuscode
CCSP

Cursusnummer
1217