terug naar opleidingen


 
Global Monitoring Techniques 2
Niveau
HBO
Tijdsduur
5 dagen
 
Lesvorm
Klassikaal
 
Startdatum
Donderdag 8 februari 2024
 
Plaats
Apeldoorn
 
Inschrijven is eenvoudig en snel geregeld
Startdata en plaatsen
  Apeldoorn
Donderdag 8 februari 2024
Lesvorm: Klassikaal


Introductie
In deze tweede cursus van GMT (Global Monitoring Techniques) wordt de theorie uit de eerste cursus verder uitgewerkt op basis van concrete toepassingsmogelijkheden. Het gaat hierbij concreet om het monitoren en analyseren van tijdsafhankelijke veranderingen. Hierbij ligt de nadruk op het verwerken en interpreteren van satellietgegevens aan de hand van praktische cases. Dit tweede deel richt zich vooral op het kalibreren van de remote sensing datasets en op de toepassingen van remote sensing om verschillende potentiƫle maatschappelijke problemen met impact op mensen en hun leefomgeving te kunnen analyseren. Denk daarbij aan ontbossing van de regenwouden kun je bepalen waar er illegale houtkap plaatsvindt door data van hetzelfde gebied uit verschillende jaren met elkaar te vergelijken? En het onderzoeken van bijvoorbeeld hittestress in grote steden waar in de stad vindt de grootste opwarming plaats en hebben genomen maatregelen zoals dak beplanting effect? Het monitoren van tijdsafhankelijke veranderingen vindt plaats door het modelleren en analyseren van sensordata (zoals: bodemdeformatie, gewassen groei, klimaatverandering). Zeer interessante onderwerpen komen hierbij aan bod zoals: beeldanalyse van satellietopnames, het proces van drone orthofotos naar puntenwolken naar 3D modellen, deformatie analyse van de aardkorst en grote bouwwerken (dammen, dijken, wolkenkrabbers, bruggen, tunnels, spoor etc.).
Tijdens deze cursus wordt gebruik gemaakt van een groot GIS of 3D survey programma's, afhankelijk van het type opdracht en de keuze van de student.

Doelgroep


Deze module is geschikt voor mensen met gevorderde kennis van de geografie, geografische begrippen en projecties van het aardoppervlak.
Daarnaast is deze cursus ook relevant voor de volgende functies: docenten aardrijkskunde, geo informatie medewerkers, landmeters, medewerkers veiligheidsregios, medewerkers gemeenten, provincies en waterschappen.

Leerdoelen

 • Je kunt digitale informatie met name satellietbeeld data toevoegen, visualiseren en analyseren in een Geo Informatie systeem.
 • Je kunt digitale informatie toepassen in een Geo Informatie systeem die is verzameld/ingewonnen door zowel actieve als passieve sensoren zoals optische systemen op drones, vliegtuigen of satellieten en radarbeelden.
 • Je bent in staat om te werken met verschillende software voor het analyseren en visualiseren van satellietdata.

Lesprogramma

De cursus bestaat uit vijf lessen verdeeld over vijf dagen. Iedere les duurt drie uur.

 • Dag 1:Verdieping Global Monitoring Techniques
 • Dag 2:Remote sensing en satellietbeeld interpretatie 2
 • Dag 3:Remote sensing en luchtfotos van drones en vliegtuigen 2
 • Dag 4:Statistische methoden en technieken toepassen bij GMT binnen een GIS
 • Dag 5:Uitwerken en plenair bespreken van een casus a.h.v. aangereikte satellietdata

Benodigdheden

Voor deze cursus is een (Windows) laptop een vereiste. U dient deze zelf mee te nemen. Op die laptop moet u wel de bevoegdheid hebben om zelf programma's te installeren. Bij de cursus hoort een syllabus die u ongeveer 1 week voor de start van de cursus per post ontvangt. Deze syllabus is inbegrepen bij de cursusprijs.

Voorkennis

Gevorderde kennis van Geo Informatie Systemen en wiskunde/meetkunde/statistiek voor het analyseren van de resultaten.

Diversen

n.v.t.


Er zijn nog geen ervaringen hierover gedeeld.
   


   


€ 1.325 
 • BTW: Prijs is exclusief BTW
 • Volledigheid prijs: Deze prijs is volledig. Er zijn geen verborgen kosten. *)
 • Annuleren: Kosteloos annuleren tot 4 weken voor de start van de cursus.

Incompany offerte aanvragen

Voertaal
Nederlands
Literatuur
Engels

Aantal plaatsen
12

Looptijd
5 dagen

ECTS (studiepunten)
5
*) Optioneel te verkrijgen door het succesvol afleggen van een toets. De extra kosten hiervoor bedragen € 200,- (excl. BTW)

Afronding
Certificaat van deelname van de ICT Academie Apeldoorn

Trefwoorden (tags)
GIS

Cursuscode
G4-1

Cursusnummer
1240